Welkom in mooi Heemskerk

aan Zee !!

voorwaarden

..

Inwoner, bezoeker of passant:

U kunt rekenen op een plezierig verblijf. Heemskerk heeft veel te bieden voor wie om kwaliteit geeft. Het winkelhart is gezellig zonder overvol te zijn. Sporen van eeuwenoude geschiedenis (kastelen!) gaan hand in hand met eigentijdse voorzieningen. Veel ruimte en goed onderhouden, groene singels nodigen als vanzelf uit tot ontspanning en recreatie. Evenementen en cultuur bloeien dankzij de steun van talloze enthousiaste vrijwilligers.
.

En dan is er nog een zeer goed bewaard geheim: Heemskerks strand en duin. Het vijf kilometer brede duinreservaat is alleen toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Achter deze oase van rust blinkt het Noordzeestrand van Heemskerk. Misschien wel het

rustigste strand op zo korte afstand van Amsterdam en de Randstad...

...                                                               ---.

.                                     - Kijk ook eens naar Heemskerk Historie

..

- e.e.a. wordt nog uitgebreid met meer info en foto's!

Vrijetijdsbesteding

Aan de westzijde van Heemskerk bevindt zich het Noord-Hollands Duinreservaat, wat door het waterleidingbedrijf PWN wordt beheerd. Op de fiets of lopend is het mogelijk om naar het Heemskerkerstrand te gaan. Gemotoriseerd verkeer is niet toegestaan, tenzij met een speciale vergunning voor bestemmingsverkeer. Het Heemskerkerstrand kenmerkt zich als een familiestrand, waar het zomers gezellig druk is. De afstand bedraagt circa 5 kilometer van dorpskern tot strandtoegang.

De Heemskerkse Kermis vindt jaarlijks plaats vanaf de eerste donderdag van september en duurt van de woensdag voor de bewuste donderdag tot en met de vrijdag erna. Woensdagochtend om 11.00 uur wordt de kermis ingeluid met het traditionele 'Eerste Deuntje' in de twee feesttenten in het dorpscentrum. Donderdag vindt de 'Harddraverij' plaats, een paardendrafwedstrijd met sulky's waar men kan wedden op de uitslagen. Het gebied rond deze harddraverij is vaak een ontmoetingsplaats van Heemskerkers die elkaar lang niet hebben gezien. De Heemskerkse Kermis is een van de Noord-Hollandse Kermissen, zoals men die 's zomers veel in West-Friesland en andere gebieden van Noord-Holland kan meemaken. Dat de Heemskerkse Kermis een tamelijk grote kermis is kan men zien aan de brouwerij-omzetten van vooral het merk Amstel van de Heineken-brouwerijen: in de jaren negentig was de bieromzet van de Heemskerkse Kermis een van de hoogste van alle Noord-Hollandse kermissen.

Een evenement dat is uitgegroeid van een lokale Heemskerkse activiteit tot een grootse happening in Noord-Holland is het kampioenschap Polsstokverspringen over de Neksloot. Buurtcentrum de Schuilhoek organiseert dit evenement op 2e Pinksterdag. Jaarlijks genieten ruim 15.000 bezoekers dit leuke “Friese” evenement op de grens van West-Friesland met veel kinderactiviteiten, braderie, live muziek en oud Hollandse spelen.

Heemskerk beschikt sinds 2008 over een voetbalveld, dat mede mogelijk gemaakt is door de Johan Cruyff Foundation en deze is gevestigd op de Laan van Assumburg.

Historie van de gemeente Heemskerk
Waar de naam Heemskerk vandaan komt is niet met zekerheid te zeggen. De gemeente was al in de Middeleeuwen bekend: in een officiële oorkonde uit het jaar 1063 werd zij vermeld als "Hemezen-kyrica". Heemskerk kent veel historische monumenten, waaronder het Huldtoneel,
Heemskerk is ook menigmaal een strijdtoneel geweest. Twee kastelen - het kasteel Oud Haerlem en het Slot Heemskerk - werden in de 12e en 13e eeuw gebouwd om het Graafschap Holland te beschermen tegen de Westfriezen. In de 15e eeuw kwamen de bewoners tegenover elkaar te staan tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Beide kastelen werden verwoest. Oud Haerlem werd niet meer herbouwd, het slot Heemskerk wel. In 1610 kreeg het de naam kasteel Marquette.
Aan de oostzijde van Heemskerk bevindt zich Slot Assumburg (1546). De Nederlandse Hervormde Kerk op het Kerkplein dateert uit 1628 maar heeft een middeleeuwse toren. Bij de kerk staat een monument voor de schilder Maarten van Heemskerck. Het inmiddels voormalige gemeentehuis werd in 1911 gebouwd naar een ontwerp van Jan Stuyt en werd in 1949 met een verdieping verhoogd. De Rooms-Katholieke Laurentiuskerk, ontworpen door architect J.H. Tonnaer is in 1891 voltooid en is een zeldzaam voorbeeld van een katholieke kerk in neorenaissance-stijl.
Van andere historische monumenten, zoals Kasteel Oud Haerlem, is niets meer over.

wapen van de gemeente Heemskerk

KAMERVERHUUR HEEMSKERK .nl
                           Zien...  is eigenlijk (altijd wel)..graag willen wonen !